כשעמותה בונה את מקורות התקציב שלה, ההמלצה היא לא להסתמך על מקור הכנסה אחד, אלא להרחיב את מקורות ההכנסה, כדי שאם "ייסגר" ברז אחד תמיד יישארו אפיקים נוספים של הכנסות שימלאו את קופת העמותה.
בעמוד זה נסקור את מגוון מקורות ההכנסה האפשריים לעמותות, על יתרונותיהם וחסרונותיהם.
• תמיכות ממשלתיות וחצי ממשלתיות
בעמותות הנותנות שירותים כמו חינוך, בריאות ורווחה הגורם המממן העיקרי הוא משרדי הממשלה. היתרון בכך הוא שיש תמיכה קבועה ומשמעותית שמגיעה באופן סדיר עפ"י קריטריונים ברורים עליה ניתן להסתמך. החיסרון הוא שקבלת התמיכה כרוכה בהרבה בירוקרטיה, טפסים ודוחות.
כדי לקבל כספים ממשלתיים יש לעמוד בתנאי סף וקריטריונים שונים-
יש שלל אפשרויות לקבלת כספים מגורמים ממשלתיים, החל בקבלת מבנה מהרשות המקומית ופטור מארנונה, ועד לקבלת סכומים מאוד גדולים עבור פרוייקטים מיוחדים והוצאות שוטפות.
- תמיכות משרדי ממשלה:
משרדי הממשלה מפרסמים קולות קוראים לתמיכות שונות בהתאם לסעיף 3א' לחוק יסודות התקציב. משרדי הממשלה מעניקים בכל שנה תמיכות מתקציב המדינה לכ- 2,700 מוסדות ציבור הפועלים למטרות חינוך, תרבות, דת, מדע, אמנות, רווחה, בריאות, ספורט או מטרות דומות, בסך כולל של כ-2 מיליארד שקל.
חלוקת התקציב מתבצעת באופן שוויוני, עפ"י קריטריונים מוגדרים מראש.
- קרנות ביטח לאומי:
המוסד לביטוח לאומי מפעיל חמש קרנות המסייעות בפיתוח שירותי רווחה לאוכלוסיות במצבי סיכון נכים, קשישים, מוגבלים, ילדים ובני נוער במצוקה. קרנות אלו מיועדות לפרויקטים חד פעמיים של בנייה, שיפוץ והצטיידות או תמיכה בפיתוח תוכניות חדשות לתקופה קצרה של שנים ספורות. ביטוח לאומי מפרסם קולות קוראים ומעניקות תמיכות בסכומים גבוהים של מאות אלפי שקלים עד מיליונים.
התמיכה היא 50-90% מעלות הפרויקט.
גם לעמותות קטנות יש סיכוי לזכות בסכומים גדולים.
בכל קול קורא נבחרות העמותות בעלות הניקוד הגבוה ביותר, עמידה בתנאי סף לא מספיקה לשם קבלת תמיכה.
- וועדת העיזבונות:
וועדת העיזבונות מפרסמת פעם בשנה קול קורא בו מופיע פירוט של התמיכות.
ניתן לקבל סכומים מאוד גדולים – כך לדוגמא, מגן דוד אדום קיבלו בעזרתנו כ 20 מיליון ₪ (!!) עבור בניית בנק דם החדש של ישראל.
יש צורך במצ'ינג של 50%, את הכסף מקבלים לאחר ביצוע.
על העמותה להיות בעלת וותק של שנתיים לפחות, אשר המחזור הכספי שלה הוא לפחות 100 אלף ₪, ויש לה אישור ניהול תקין.
- קרן תובענות ייצוגיות:
קרן תובענות ייצוגיות, באמצעות הוועדה לחלוקת כספים שנפסקו כסעד בתובענות ייצוגיות, מחלקת מדי שנה עשרות מיליוני שקלים. מרבית הכספים מחולקים לעמותות. הוועדה מפרסמת קולות קוראים בנושאים שונים במהלך השנה ויש לעקוב באופן סדיר אחרי הפרסומים שלה.
ניתן לקבל סכומים גדולים –
כך לדוגמא, מכללת גבעת וושינגטון קיבלו בעזרתנו כ 600,000 ₪ עבור אירוח פליטי עוטף עזה .
יש צורך במצ'ינג של 20-50%, ומקבלים מקדמה של 50% לביצוע הפרויקט.
• קרנות מהארץ ומחו"ל
בעמותות לשינוי חברתי הגורם המממן העיקרי הוא קרנות מהארץ ומחו"ל.
לכל קרן יש נהלי עבודה ודרישות שונות, ויש לעשות עבודת הכנה ולהכיר כל קרן ע"מ להצליח לקבל מענק. חלק מהקרנות מפרסמות קול קורא, לעיתים בנושא נבחר מסוים או לאוכלוסיית יעד ספציפית, המזמין את הארגונים השונים לפנות אליהן. בקרנות אשר אינן מפרסמות קול קורא ניתן לשלוח מכתב היכרות, באורך של עד שני עמודים, המספר על העמותה ועל פעולותיה.
יש לחקור היטב ולקרוא את המידע הזמין על הקרן בטרם הפניה אליה, כדי לוודא שהעמותה אכן רלוונטית לתחומי העניין של הקרן. יש לפנות במייל קצר, עם מעט מלל, ולכוון לשיחת טלפון ופגישה פרונטלית או בזום. אם תהיו מעניינים ורציניים מספיק, הקרן תזמין אתכם להגיש בקשה לקבלת מענק.
ניתן לקבל כל סכום, מאלפי דולרים ועד לסכומים מאוד גדולים –
כך לדוגמא, העמותה למען הזקן באשכול קיבלה בעזרתנו 400,000$ משתי קרנות אמריקאיות.
עוד בנושא > גיוס כספים לעמותה מקרנות פילנתרופיות
• חברות
בנוסף לדרכים המוכרות לגיוס כספים לעמותות, ישנו אפיק נוסף ליצירת שיתופי פעולה – חברות בארץ תורמות בממוצע 0.2% מההכנסות שלהן. התרומה יכולה להינתן בכסף או בשווה כסף – התנדבות, מוצרים, תרומת שירות לעמותה ופרוייקטים שונים ומגוונים.
סה"כ התרומה הכוללת של כלל החברות בארץ מסתכמת מידי שנה בכמיליארד ש"ח.
בחברות גדולות יש מנהל אחריות תאגידית, אשר ניתן לפנות דרכו. חפשו קשרים אישיים לעובדי ההנהלה הבכירה והפעילו אותם לבקשת תרומה. אם אינכם מצליחים למצוא איש קשר ניתן לשלוח מכתב בפניה ישירה לחברה.
בנוסף לחברות הגדולות, מומלץ בחום לחפש עסקים וחברות בסביבת מקום פעילות העמותה, עסק יעדיף לתרום לעמותה אשר רלוונטית גם לעובדיו ולמקום פעילותו.
לאחר הצלחה ביצירת קשר יש להגיע לפגישה עם הדרג הבכיר בחברה. חשבו מראש אלו רווחים יהיו לחברה מתרומה דווקא לעמותה שלכם.
סכום התרומה משתנה, מאלפי שקלים ועד לסכומים גדולים עבור פרויקט ספציפי. לאחר קבלת התרומה חפשו דרכים לשמור על קשר עם החברה, למשל באמצעות התנדבות עובדים בעמותה, או הזמנה לערוך את ישיבות החברה בין כותלי העמותה. יצירת קשר אישי יכול לתרום לעמותה ולחברה.
עוד בנושא > גיוס כספים לעמותה מחברות מסחריות
• קהילה
המחשבה הראשונה אשר צפה כשמדברים על קהילה בהקשר של גיוס כספים היא קמפיין גיוס כספים לעמותה , אך כוונתנו היא ליצירת קהילה של תומכי העמותה, שתכלול לא רק את העובדים והמתנדבים הקבועים, אלא גם ציבור גדול שמתעניין בפעילות שלכם ומעוניין לתמוך ולקחת חלק בפעילות שלכם, ולהגיע למצב שיש קהילה שלימה המגויסת לטובת העמותה.
ניתן לקיים מופע התרמה שכל ההכנסות קודש לעמותה, מכירת אותיות לספר תורה, הפנינג לקהילה, הגרלות שונות, והתנדבות לטובת הקהילה.
כדי להקים קהילה יש ליצור דרכים לשמור על קשר קבוע עם התורמים, לנהל רשימות תפוצה במייל, בווצאפ ובדואר ולעדכן את התורמים באופן סדיר על פעילות העמותה. לתחזק דף ברשתות החברתיות ולעדכן בסיפורים אישיים, פעילות שוטפת ופרוייקטים מיוחדים, ומשם לקרוא להצטרף לרשימת התפוצה ולהניע לפעילות לטובת הארגון.