המדינה מקצה סוגים שונים של משאבים ממשלתיים לעמותות, ביניהם תמיכה ישירה בפעילות עמותות דרך הרשות המקומית או דרך משרדי ממשלה.
חלוקת תמיכות על ידי הרשות המקומית נעשית על פי נהלים של משרד הפנים, משרד האוצר והחשב הכללי שמטרתם לשמור על שוויון ושקיפות. עם זאת, מטרות התמיכה, סדרי העדיפויות בין המטרות השונות, היקף הסיוע והתבחינים לסיוע נקבעים על ידי הרשות המקומית, בהתאם להשקפתה וצורכי תושביה.
כמעט שני שליש מהרשויות המקומיות בארץ מעניקות תמיכות לעמותות, ארגונים וחברות לתועלת הציבור הפועלים בשטח הרשות, בסכום כולל של כ-600 מיליון ₪ בשנה.
ככל שהדירוג החברתי-כלכלי עולה כך עולה אחוז הרשויות המעניקות תמיכות.
תחומי התמיכות העיקריים הם ספורט הזוכה ב42% מהתקציב, ותרבות הזוכה ב20% מכלל התמיכות, ואחריהם חינוך מקבל 13% ורווחה 13%.
בידי הרשות המקומית נתונה ההחלטה האם להעניק תמיכות, ובאיזה היקף (תמיכה היא השתתפות בתקציב אותה גוף ציבורי בוחר להעניק, למרות שאינו מחויב, לגוף שאינו כפוף לו, מבלי לקנות שירות כלשהו). את התמיכות מחלקת הרשות לעמותות וגופים אשר היא סבורה כי פעילותם חשובה ותועיל לתושביה.
על מנת לזכות בתמיכה מרשות מקומית, יש לבצע עבודת שטח מקיפה, להכיר את פעילות הרשות ואת הנהלים שלה לעניין תמיכה בעמותות, להכיר את התוכנית האסטרטגית שלה ולבחון כיצד ניתן לשלב בה את פעילות העמותה.
המלצה נוספת היא ליצור קשרים אישיים. כך לדוגמא, אם העמותה פעילה בתחום החינוך – בקרו במחלקת חינוך בעירייה, הכירו באופן אישי את בעלי התפקידים, השתתפו בפגישות ובשולחנות עגולים כדי שמקבלי ההחלטות יכירו את פעילות העמותה. לימדו את תחומי העשייה של המחלקה ואיך פעילות העמותה יכולה להשתלב בהם.
יש לזכור כי בעבודה מול רשות מקומית, כמו כל גוף ממשלתי, יכול לקחת הרבה זמן עד שההחלטות מתקבלות, ישנם אנשי קשר רבים, ובדרך כלל מקבלי ההחלטות אינם האנשים מולם עובדים בפועל.
דגשים לצורך קבלת תמיכה מרשות מקומית:
- התמיכות המתקבלות מרשויות מקומיות הן נמוכות יחסית, בדרך כלל מדובר בסכומים שבין אלפי ₪ בודדים לעשרות אלפי שקלים, ורק במיעוט המקרים יותר מכך, בהתאם לנושאי התמיכה, גודל הרשות, ופעילות העמותה.
- רשויות מקומיות תומכות רק בעמותה הפועלות בשטחן. העמותה יכולה להגיש בקשות לתמיכה מכל הרשויות אשר בשטחן היא פועלת.
- רשויות גדולות מפרסמות בד"כ את הקריטריונים לתמיכה, יש לקרוא בעיון את מבחני התמיכה על מנת להבין באיזה תחומים הרשות מתכננת להשקיע ולכתוב את נוסח הבקשה בהתאם.
- מרבית הרשויות בוחנות את הבקשה על-פי קריטריונים שונים, המקנים ניקוד לעמותה, בדומה לתמיכות ממשלתיות. בדרך כלל הקריטריונים שקופים לקהל, לכן לפני הגשת הבקשה מומלץ לחפש את הקריטריונים, אשר לרוב הם מוצגים לציבור, כדי להבין היכן כדאי לשים את הדגש בכתיבת הבקשה.
- אם התמיכה המבוקשת היא עבור שירות אשר העמותה נותנת, אך לא מקבלת בגינו תמיכה ממקורות אחרים, יש סיכוי גבוה יותר לקבלת התמיכה.
- כמו בכל מכרז, יש לבדוק כי העמותה עומדת בתנאי הסף לקבלת התמיכה טרם הגשת הבקשה.
- יש לזכור כי כשמדובר בתמיכה מרשות מקומית, מעניינים אותה רק תושבי הרשות הספציפית. פרויקט גדול וחשוב ככל שיהיה, יקבל ניקוד נמוך במידה ורוב הנהנים אינם תושבי הרשות המדוברת, לכן יש להדגיש את התרומה לתושבי הרשות מהפעילות.
תבחינים ותנאי סף לקבלת תמיכה:
לשם קבלת תמיכה לעמותה יש לעמוד בשני סוגי תבחינים:
1.תבחינים טכניים, הנוגעים לכללי מנהל תקין וניהול פיננסי, בהתאם לנוהל משרד הפנים.
2.תבחינים מהותיים, הנוגעים למטרת הפעילות שהרשות המקומית מעוניינת לקדם.
חשוב לציין – רשות מקומית יכולה לתמוך כספית בפעילות רק בעמותה העוסקת בתחומים בהם פועלת רשות מקומית – ספורט, תרבות, אומנות, חינוך, רווחה, רפואה, דת ועוד (לדוגמא: הפעלת בתי ספר וגנים, בית מחסה לכלבים נטושים, בתי כנסת ומקוואות, טיפות חלב, מרכז לקשישים או לבעלי מוגבלויות).
כמו בכל דרך של קבלת משאבים ממשלתיים, מתחייב שלעמותה יהיה אישור ניהול תקין בתוקף.
פרסומים אודות הגשת בקשה לתמיכה:
- ניתן לפנות למחלקה הרלוונטית ברשות המקומית ולברר האם הרשות מחלקת תמיכות לנושא ומה התהליך הנדרש לקבלתן.
- פרסומים- בדרך כלל רשויות המפרסמות באתר הרשות, באינטרנט ובעיתונות המקומית בדבר בקשות התמיכה והתבחינים.
מסמכים להגשה:
להלן רשימה המכילה את המסמכים אשר לרוב הרשויות המקומיות מבקשות להגיש, בנוסף לטופס הבקשה לקבלת תמיכה. רשויות שונות עשויות לדרוש צירוף מסמכים נוספים על מנת להוכיח עמידה בתבחינים שנקבעו על ידי הרשות המקומית. בקשו את רשימת המסמכים הנלווים להגשה וכן את טופס הבקשה מהרשות המקומית המדוברת. אלו המסמכים הנדרשים, עפ"י חוזר מנכ״ל משרד הפנים:
- טופס בקשה או חוברת בקשה לקבלת תמיכות של הרשות המקומית
- כתובת העמותה וכתובת מקום הפעילות
- תעודת רישום עמותה
- תקנון מאושר
- שמות וכתובות חברי הוועד
- שמות וכתובות מורשי החתימה
- פרטי חשבון הבנקאליו תועבר התמיכה
- פירוט הפעילות בכלל, והפעילות המתוכננת ברשות המקומית בפרט
- אישור רו״ח בדבר הוצאות הנהלה וכלליות
- תקציב מאושר
- אישור ניהול תקין
- דוחות כספיים מבוקרים של השנתיים האחרונות או דו"ח מבוקר ומאזן בוחן.
- טופס הסכמה למסירת פרטים על ידי הבנק
- שמות וכתובת של מנהל הכספים/ גזבר/ רואה חשבון של העמותה
- אישור רישום במע"מ
- אישור שנתי מרשויות מס הכנסה.